så, vatten fasta för viktminskning är en sak du definitivt inte bör göra

så, vatten fasta för viktminskning är en sak du definitivt inte bör görafastande är verkligen i just nu-och fan, det gör mig ledsen.

ta 16:8-kosten, till exempel, vilket innebär att fasta i 16 timmar om dagen och äta vad du vill ha för de andra åtta. med tanke på att du sover för de flesta av de 16 matfria timmarna låter det inte så överväldigande eländigt…men det finns en fastande diet som definitivt gör: vatten fasta.

och ja, det är precis som det låter. vatten fasta är i grunden en “diet” där du bokstavligen konsumerar ingenting annat än vatten.

tl; dr: det är super extreme—det finns även “vattenfasta kliniker” som ägnas åt det—och det är så inte okej.

okej, berätta mer om vattenfasta—hur fungerar det?

eftersom du konsumerar inget annat än vatten på ett vatten snabbt, berövar du din kropp av näring under längre tidsperioder, vilket skiftar din ämnesomsättning till ett “fastande tillstånd”—föregångaren till “svält tillstånd”, säger whitney linsenmeyer, ph.d., r. d., en talesman för academy of nutrition and dietetics och en instruktör i avdelningen för näring och dietetik vid saint louis university.okej, berätta mer om vattenfasta—hur fungerar det?

“det är här kroppen känner igen att det inte får det bränsle som det behöver, och tillgriper att använda kroppens butiker av protein och lipider”, säger lisenmeyer.

när detta görs under även korta tidsperioder-som 24 till 48 timmar-kan det börja veer till farligt territorium. “brist på näring under längre tidsperioder kan leda till milda symtom som trötthet, irritabilitet, ångest, blodtrycksfall och till och med hjärtarytmier, förvirring, anfall eller förlust av medvetande”, säger linsenmeyer.

i grund och botten ger du inte din kropp vad den behöver för att fungera ordentligt—och det är helt olyckligt.

det är inte heller välforskat, säger linsenmeyer, som bara lägger till att det är farligt, för det finns inget sätt att veta hur det påverkar människokroppen. “mycket lite högkvalitativa forskningsstudier har genomförts på vattenfasta hos människor”, säger hon.

“detta kompliceras ytterligare av det faktum att det inte finns några etablerade parametrar eller riktlinjer kring denna typ av fasta”, tillägger hon. “det finns gott om anekdoter från individer som har försökt vattenfasta på olika sätt, men dessa står inte i stället för högkvalitativa forskningsstudier.”

tja, kommer det att hjälpa mig att gå ner i vikt…och ska jag prova det?tja, kommer det att hjälpa mig att gå ner i vikt...och ska jag prova det?

jag menar, ja, du kommer att gå ner i vikt—för att du inte tar något annat än vatten under längre tidsperioder, vilket igen är extremt ohälsosamt. men det är inte en hållbar viktminskning, så du kommer så småningom att få tillbaka det – kanske ännu mer, säger linsenmeyer.

“din ämnesomsättning faktiskt saktar under svält tillstånd som kroppen syftar till att spara energi, vilket är kontraproduktivt för långsiktig viktminskning.”

så, nej, vattenfasta rekommenderas definitivt inte som ett sätt att gå ner i vikt.

om viktminskning är ditt mål, och du är intresserad av att prova någon typ av fasta på för storlek, är en intermittent fasteplan som 16:8—kosten ett mycket säkrare alternativ-och kan faktiskt ge dig de (hållbara) resultat du vill ha. “en balanserad kost och motion är verktygen för en hälsosam livsstil”, säger linsenmeyer.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *