Även Läkare Har Fetma Påverkar

Även Läkare Har Fetma PåverkarSkulle du säga att feta människor är lata, dumma och värdelösa? Naturligtvis inte. Ändå är detta mycket det påverkar infekterar de flesta människor, inklusive läkare och sjuksköterskor.

Vikt fördomar finns överallt. Det gör det inte rätt. Men vi kan inte göra något åt det om vi inte ser det. En riktig ögonöppnare kommer från Yale forskare Marlene B. Schwartz, PhD, och kollegor i septembernumret av Fetma Forskning.

Hitta: Vikt fördomar frodas bland hälso-och sjukvårdspersonal som behandlar fetma. Schwartz säger även att hon är drabbade-och hon är co-direktör för Yale Center för att Äta och Vikt Störningar.

“Jag har dessa fördomar också,” Schwartz talar om. “Ingen av oss är immun. Det enda sättet att göra något åt det är genom att erkänna det. Insikt är vägen till beteende förändras.”

De Sista Du skulle Misstänka

Schwartz har varit att studera fördomar mot feta och överviktiga människor. Hon tycker att det är överallt. För att bevisa sin punkt, hon gav ett test för att den hälso-och sjukvårdspersonal att delta i den årliga möte i North American Association for the Study of Obesity.

Testet är lömska. Det uppmanar en person att sätta vissa ord i vissa kategorier. Det är i vår natur att göra denna uppgift snabbare när vi är överens om med den kategori ordet går till. Para ihop “blomma” med “bra”, till exempel, tar mindre tid än att koppla ihop det med “dåliga”.

Hälso-och sjukvårdspersonal var mycket snabbare på att para ihop “feta personer” med “lat”, “dumt” och “värdelösa” än med “motiverade”, “smart” och “värdefull”.

Det är ingen överraskning att Judith Stern, ScD, RD, vice president för den Amerikanska Fetma Föreningen och framstående professor i medicin och näringslära vid University of California, Davis.

“Hälso-och sjukvårdspersonal bara återspeglar den allmänna befolkningen. Jag är inte förvånad över de återspeglar detta djupt rotade fördomar,” Stern berättar.

Vikt Bias Gör Ont HälsaVikt Bias Gör Ont Hälsa

Hälso-och sjukvårdspersonal inte är lika partisk som personer i den allmänna befolkningen, Schwartz är snabb att påpeka. Men deras fördomar kan vara mycket farligare.

“Tron att feta människor är lata, dumma och värdelösa har flera potentiella konsekvenser för vård och omsorg av personer med fetma,” Schwartz anteckningar.

“Det kan påverka den vård som människor få och även deras tillgång till vård,” Stern säger. “Om du tror att fetma är en moralisk sjukdom och allt du har att säga till överviktiga människor är bara att äta mindre och träna mer, och du har för lite tålamod för att relatera till dem som personer, det är ett problem.”

Stern ger exempel på Kaiser Permanente i Kalifornien, som hon kallar för “en utmärkt HMO.” Hon konstaterar att Kaiser Permanente betalar för medlemmarnas diabetes utbildning klasser. Det lönar sig också för astma utbildning klasser.

“Fetma ger diabetes och astma värre. Men om du är kraftigt överviktig, betalar du för den hjälp du får,” Stern anteckningar.

Slåss Vikt BiasSlåss Vikt Bias

“Vi är optimistiska, vi kan tänka ut sätt för att ingripa och hjälpa människor att ändra dessa attityder,” Schwartz säger. “Det är nödvändigt för oss alla att bli medveten om dessa subtila attityder vi har. Vi har för att öka medvetenheten så att vi kan övervaka oss själva.”

Ett sätt att börja är att göra testet själv. Det är tillgängligt på nätet på Rudd Institute webbplats. Men om du redan är medveten om din egen vikt bias, varför slösa tid? Du kan komma igång direkt.

“Jag utmanar dig att göra något trevligt av i dag-något som inte är nedlåtande — för en överviktig person,” Stern säger. “Om du med kollektivtrafiken, om du sitter bredvid en överviktig person, istället för att flytta bort, starta en trevlig konversation.”

På längre sikt, Schwartz säger, att vi måste ändra vårt skräp-mat-miljö.

“Där vi kan göra förändringar är att fokusera mindre på det personliga ansvaret och titta på miljön, särskilt när det gäller barn, säger hon. “Vi är snabba att skylla på dem, snabba att skylla på föräldrarna. När de klagar på den ökande användningen av skräpmat, föräldrar kämpar mot en fruktansvärt mäktig kraft. Det är mycket svårt att äta hälsosamt. Det krävs planering och tid och resurser för att en massa människor inte har. Vi måste förändra samhället för att göra det lättare att äta bra mat.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *